Ambalajele biodegradabile reprezintă o cerere în creștere din partea tuturor țărilor din lume. Acestea sunt importante datorită impactului neîncetat al materialelor plastice asupra mediului. Natura a suferit enorm și are nevoie de ajutorul unei poluări excesive. Ambalajele din plastic și incorecte sunt dăunătoare, afectând oamenii, animalele și plantele. Apa, aerul și solul sunt poluate și pline de deșeuri. Principala problemă cu materialele plastice este că acestea nu se degradează. Timpul estimat pentru distrugerea naturală a pungilor de plastic este de 1. 000 de ani.

Prin urmare, este important să fim conștienți de necesitatea ca aceste obiceiuri de consum să se schimbe la scară globală. Au fost luate măsuri pentru reducerea numărului de pungi de plastic în întreaga lume.

Prin urmare, pentru români, legea adoptată la 1 ianuarie 2019 interzice vânzarea pungilor de plastic în magazine. Sunt pungi subțiri de plastic cu mânere.

Care sunt efectele negative ale ambalajelor din plastic sau nedegradabile?
Ambalajele din plastic pot fi găsite în natură în întreaga lume: în apele oceanului, oceanului sau râului, pe cele mai înalte creste, turiști înfometați de aventură aruncați în păduri sau orașe. Există grămezi de deșeuri care nu mai pot fi sortate sau reciclate. Prin urmare, impactul ambalajului este mare. Este important să luați măsuri active pentru a preveni răspândirea lor în întreaga lume. Materialele care sunt considerate derivate din resurse neregenerabile sunt următoarele:

  • Material compozit din folie de aluminiu
  • Materiale compozite din hârtie din polietilenă și/sau polipropilenă
  • Polipropilenă-PP
  • Clorură de polivinil-PVC
  • Polistiren-PS
  • Polietilenă liniară -LLDPE
  • Polietilenă de densitate medie-MDPE
  • Polietilenă de înaltă densitate-HDPE
  • Polietilenă de joasă densitate-LDPE

Pentru a opri aceste deșeuri la scară largă, este important să se adopte anumite legi care protejează vânzarea pungilor și a altor ambalaje din plastic sau materiale neregenerabile. Una dintre aceste legi este Legea nr. 87/2018 promulgată la 1 ianuarie 2019.

 

Legea 87/2018
Legea nr. 87/2018, care vizează gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, a fost aprobată și implementată la 1 ianuarie 2019. Legea interzice vânzarea pungilor de plastic în România. Sunt pungi subțiri de plastic cu mânere. Înainte de această dată, există o fază care presupune interzicerea introducerii pungilor subțiri de plastic cu mânere în România.

Pungile de plastic considerate subțiri sunt cele de 50 microni grosime și 15 microni grosime.

Forma pungilor cu aceste dimensiuni este:
Geantă tricou
Pungă de rulare
Pungi speciale pentru legume și fructe în reviste de panificație
Geantă pentru blocnotes
Mânerul sacului poate fi integrat în structura sacului și poate fi, de asemenea, utilizat. Oricum, dacă aceste pungi sunt din plastic, utilizarea lor este interzisă.

 

Importanța creșterii taxei ecologice

Pentru a reduce existența acestor pungi și pentru a interfera cu sistemul ilegal de cumpărare de pungi excedentare în alte țări, este important să se schimbe taxa ecologică. Scopul este de a opri aceste obiceiuri în orice direcție. Drept urmare, pungile de plastic au fost scoase din sistemul comercial și înlocuite cu pungile biodegradabile și compostabile, care sunt mai ecologice.

Creșterea costurilor este considerabilă, începând de la 0,10 lei/pungă și ajungând la 0,15 lei/pungă.

Problema este încorporarea măsurilor de protecție naturală, care sunt destinate să includă pungi subțiri de plastic fără mânere. Apar din ce în ce mai mult în magazine, departamente de legume sau fructe sau alte departamente. Acestea trebuie incluse în următoarele legi, deoarece sunt foarte dăunătoare mediului.

 

SR EN 13432: 2002 standard
Standardul SR EN 13432: 2002 se aplică produselor care îndeplinesc anumite standarde în domeniul obiectelor biodegradabile și compostabile. Prin urmare, pentru a fi aprobat, produsul trebuie să aibă anumite criterii de evaluare:
Durează 12 săptămâni până când produsul se degradează aproape complet: 90%
Cu excepția dioxidului de carbon, punga biodegradabilă nu emite substanțe nocive în atmosferă.

Compostul este foarte benefic pentru mediu și nu are efecte secundare.

Este important să înțelegem diferența dintre produsele biodegradabile și produsele compostabile. Prin urmare, obiectele biodegradabile nu sunt pe deplin benefice pentru mediu și au anumite etape intermediare care cauzează probleme. De asemenea, are de asemenea componente din plastic și microorganisme care ajută la descompunerea acestuia. Obiectele compostabile sunt fabricate din materiale organice, cum ar fi amidonul de porumb. Prin urmare, dacă astfel de obiecte sau pachete, inclusiv genți, sunt utilizate din ce în ce mai mult, natura are multe beneficii. Mediul are nevoie de îngrijire și ajutor continuu.