Sunteți confuz când stați în fața coșurilor de gunoi de la supermarket? Există atât de multe opțiuni diferite, iar unii spun compostabil, alții spun biodegradabil, unii spun doar verde sau ecologic! Dar ce înseamnă toate acestea și ce ar trebui să utilizați?

Să începem cu explicarea termenilor degradabil, biodegradabil şi compostabil.

Degradabil

Pungile degradabile sunt fabricate din plastic (în general polietilenă), care este creat din combustibili fosili. Alte ingrediente sunt adăugate la plastic pentru a-l ajuta să se descompună și să se dezintegreze în timp, dar țineți cont că asta înseamnă că se descompune pur și simplu în bucăți mai mici de plastic. Niciodată nu dispare complet.

Biodegradabil

Pungile biodegradabile sunt încă fabricate din plastic, dar cu microorganisme care ajută la descompunerea pungii. În timp ce punga se poate descompune mai repede, ea încă se descompune în bucăți mici de plastic care nu pot niciodată să se dizolve complet. Într-adevăr, termenul biodegradabil nu înseamnă nimic pentru că totul este biodegradabil în cele din urmă. În SUA, „biodegradabil” poate apărea pe un produs numai dacă se demonstrează că produsul respectiv se descompune în elemente din natură în termen de cinci ani (legislația interzice utilizarea „bio” dacă nu respectă aceste standarde). În Australia, nu avem nevoie de nici o dovadă, astfel încât companiile au voie să folosească termenul „bio” fără reglementări, ceea ce îl face confuz pentru consumator, deoarece mulți cred că acest lucru înseamnă că produsul este fabricat din materie vegetală.

Compostabil

Pungile compostabile sunt fabricate din materiale vegetale și descompuse în timpul procesului de compostare și nu lasă materiale toxice. Un produs compostabil certificat va avea simbolul frunzei pe acesta.

Cum rămâne cu pungile pe care scrie „verde și degradabil” sau „natural degradabil”.

Aceasta este ceea ce noi numim „spălare verde”, o afirmație înșelătoare cu privire la beneficiile ambientale ale unui produs, unui serviciu, unei tehnologii sau unei practici de companie. În esență, face ca o companie ce oferă produse sau servicii să pară mai ecologică. Pungile numite verzi sau degradabile natural, de obicei, vor conține un aditiv care le face să se descompună mai repede în fragmente mai mici de microplastice, deci nu sunt deloc verzi.